Джем сешън на хижа Скакавица 2014

За поредна година поляната пред хижа Скакавица кънти от рок и блус музика, чак до зори… Бандите Асамбленд и Блус Трафик (акустично) заформят уникален джем сешън на 02. август 2014 в Рила планина.

Хижата е изградена през 1921-1922 г. на 1876 м. надморска височина. Тази година „Скавица“ чества 92-рата си годишнина. За други статистически данни може да питате чичо гугъл, а ние първо трябва да метнем инструментите до горе.

Помагат ни група местни каубои с мулета. Товаренето започва от местността „Зелени Преслап“ над курортното селище Паничище. До там се стига с кола.

Първи е оборудван така нареченият „дръм хорс“. Животното доволно хрупа трева с култовия „Тъби дръм сет“ на гърбината си. Едно, две бейби муленца припкат наоколо и искат по-скоро да поемат щафетата. След половин час керванът бодро се отправя към мястото на концерта.

Наша милост успя да си натовари голяяяямата раница в суматохата и остана да се бои за прехода пеш до хижа Скакавица. Градски легенди ни бяха уплашили, че трасето е стръмно до небето и се лази дърпайки се за корените на дърветата.

Където има воля, има и път…

Началото е приятно полегато, точно за загрявка. Доктора, Ники Табаков и Порто дават кураж на новобранците. Достигаме разклона с табелите и поемаме вдясно, нагоре… Дишаме още равномерно и се разтваряме постепенно в магията на природата. Обрасъл с мъх камък, сладка планинска вода, вълшебно мостче и после зор да „Сакелариевата пейка“. Спътниците казват: „Не остана. Вече сме близо.“ Малко напън, кратки почивки и сме горе.
Посрещаме мулетата с тон колоните и музикалните инструменти.
Съвет от Порто: намелете чувствително теглото на раницата си, особено ако трябва да я носите сам и сте само за една вечер.
( Благодарим сенсей, че не си носихме раницата сами. Модерна техника показва, че сме минали близо 3,5 км. за около 50 мин. )

Сцената е битов стил с модерна апаратура, захранвана от бензинов генератор. Фенове и туристи се наслаждават на благотворното действие на храната и алкохола върху съставните части на тялото. Голямата и малката хижи Скакавица са пълни – време е за екшън.

Следващите събития са под мотото:

Скакавица джем сешън 2014 – Никой не е виновен

На сцената е част от туристическият хор „Рилско ехо“. Песен след песен се потапяме в автентичен фолклор и прекрасни спомени. Мирон от Блус Трафик свири бас. На поляната се вие хоро.

В една колиба наблизо цвърчи скара…

Иво и Арам още ги няма. Кръчмарските терци + Мирон и Табаков спират надигащото се негодувание.

Пада мрак и Асамбленд открива с Николай Табаков. След няколко парчета пристигат липсващите. Митака, Свилен и Иво забиват мощно. Момичетата изпадат във възторг.

Блус Трафик излезе без Ванката. Арам Татеосян а.к.а. Aram Tate пое предизвикателството. Който не е бил, не може да си представи за какво акустично свирене и парчета става въпрос. Публиката полудя.

Мирон взема микрофона след някое готино парче и споделя мисли за любовта, жените, живота и неща, които не са ни ясни, но са концептуални.

Студено е, но Арам и Порто продължават да свирят на масата до четири и половина сутринта. Не че са песни за хижарката и персонала, но всички много се обичаме под звездното небе.

До следващата година на хижа Скакавица.

Вечно ваш – бат Саш!

Снимки от хижа Скакавица 2014

Повече снимки на Blues Traffic от джем сешъна на хижа Скакавица 2014 има в албумa на Фейсбук страницата – Рила, хижа „Скакавица“ 02.08.2014.

Вашият коментар